Beste CrossFit springtouwen van 2022

CrossFitter die met een springtouw sport

Voor het laatste geüpdate op april 1, 2022 door Jordy.

CrossFitten zonder een CrossFit springtouw is zo ondenkbaar dat het bijna crimineel is. Het is als Netflix zonder Ben en Jerry’s, als een haardvuur zonder warme Chocomel.

Een man op de rug van een paard die het paard touwtje laat springen
Paard niet inbegrepen.

Of je beste vriend(in) je nu iedere week de CrossFit box in sleurt, je af en toe sport of jezelf zes dagen per week uitslooft – een springtouw mag als CrossFitter niet in je sporttas ontbreken.

Je bent op zoek naar je eerste springtouw, of ter vervanging van. Je ziet allerlei verschillende kleuren, dikten en materialen voorbij komen. Waar moet je nu op letten – wat is belangrijk, en wat is puur marketing (onzin)? Dat leg ik je in dit artikel uit. Ik vertel je waar je het beste op kunt letten -voor- je aankoop, en wat de (naar mijn bescheiden mening) drie best beschikbare CrossFit springtouwen zijn op dit moment.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll of swipe dan iets naar onderen om de beste CrossFit springtouwen snel te bekijken. Of klik of druk hier om de lijst van beste CrossFit springtouwen verderop in dit artikel te bekijken.

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en dus up-to-date gehouden.


Dit zijn de beste CrossFit springtouwen van 2022:

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor altijd up-to-date.


Waar je op moet letten bij het kiezen van een CrossFit springtouw

Het gebruik van een springtouw bij CrossFit is een perfecte manier om lichamelijke snelheid, spierkracht en uithoudingsvermogen te vergroten. Ze verdienen naast een goed paar CrossFit handschoenen en weerstandsbanden een vaste plek in je sporttas.

Meme over het uitvoeren van CrossFit Double Unders

Wanneer je start met CrossFit en regelmatig gebruik gaat maken van een speedrope, ontdek je al vrij snel dat een standaard springtouw zijn beperkingen kent. Voordat je vervolgens wild enthousiast tot aanschaf van een CrossFit springtouw overgaat zijn er een aantal dingen waar ik je aanraad rekening mee te houden.

Licht is beter

Wanneer je jouw springtechniek verbeterd zul je merken dat de limiterende factor in lange sets double unders niet jouw benen zijn, maar het brandende gevoel in je onderarmen en handen. Dit is waarom een springtouw met lichtgewicht handgrepen belangrijk is: hoe lichter het gewicht, hoe meer herhalingen je kunt uitvoeren en hoe sneller je kunt springen.

Een stalen kabel is sneller

De beste speedropes hebben roestvrij stalen kabels die bloot of gecoat in pvc zijn. Stalen kabels zijn niet zo duurzaam als PVC of leer, maar zijn wel een stukkie sneller.

Kabel verstellen en vervangen

Wanneer je net begint met een CrossFit springtouw zul je merken dat je het touw steeds aan het aanpassen bent (je maakt ‘m steeds korter). Hoe meer je springt, hoe sneller het touw aan vervanging toe zal zijn. Het is dan een grote plus om handgrepen te hebben die het aanpassen en vervangen van het touw gemakkelijk maken.

CrossFitter die met een springtouw sport
Foto: Unsplash.com

Handgrepen

De handgrepen. Eigenlijk je enige contactpunt. Tenzij je natuurlijk iedere andere sprong met de kabel tegen je schenen slaat :-).

Wanneer je midden in je workout of WOD zit, en je het apalazerus zweet, wil je jezelf niet druk hoeven maken om grip. Aluminium handgrepen bieden de meeste grip. Ook deze kunnen echter aan de greep van je handen ontsnappen, wanneer gepaard met voldoende zweet.

De allerbeste optie is aluminium handgrepen met een profiel in het aluminium, voor extra grip. De nummer 1 in deze lijst (even naar beneden scrollen) heeft zulke grepen.

Duurzaamheid

Je wilt een springtouw die je zonder zorgen op de grond of in je sporttas kunt gooien zonder dat ‘ie van ellende uit elkaar valt. Het grootste verschil tussen springtouwen is duurzaamheid. Kies voor hoge kwaliteit kogellagers en onbreekbaar plastic (of aluminium handgrepen). Kijk uit voor springtouwen die minder dan € 10 kosten. Je kunt beter nu kiezen voor een springtouw waar je 10 of 20 euro meer voor betaalt dan dat je over twee maanden weer toe bent aan een nieuw springtouw.

Top 3 CrossFit Springtouwen

1 – ZEUZ® Professional CrossFit Speedrope 2.0

Professioneel aluminium CrossFit springtouw van het merk ZEUZ

Het neusje van de zalm in deze lijst is de ZEUZ® Speedrope 2.0. Een springtouw met roestvrije stalen kogellagers en robuuste aluminium handvaten. De kabel staat in een hoek van 90 graden op de handvaten. Dit betekent dat er extra hoge snelheden behaald kunnen worden. De speedrope is daarmee perfect te gebruiken voor single, double en zelfs triple unders (scheenbeschermers niet inbegrepen).

Het touw is 3 meter lang en bestaat uit metaaldraad met een coating om slijtage tegen te gaan, en pijn te verminderen wanneer je jezelf tegen je arm of been slaat. De set komt met opbergtas en een extra touw.

Bestel de ZEUZ® Professional CrossFit Speedrope 2.0 voordelig bij deze webshop(s):

Gemaakt voor intensief gebruik en snelheid
Zeer positieve reviews van gebruikers (4.8/5)
Tot 3 meter verstelbaar + extra inbegrepen touw
Robuuste aluminium handgrepen
Handgrepen zijn zwaarder dan kunststof grepen

2 – Tunturi Speedrope (Staal + Aluminium)

Tunturi aluminium speedrope

De Tunturi aliminium speedrope is een meer dan goed springtouw. De handvaten zijn van aluminium (dus geen plastic dat kan breken), gecombineerd met een stalen touw in een pvc coating. De handvaten beschikken over lagers waardoor je enorm hoge snelheden kunt halen. Het springtouw is verstelbaar tot een maximale lengte van 3 meter.

Een erg duurzaam springtouw dat weinig te lijden heeft, waarvan de handgrepen tegen een stootje kunnen. Je betaald er uit deze lijst het meest voor, maar dat uit zich ook in de kwaliteit die je er voor terugkrijgt.

Bestel de Tunturi Speedrope (Staal + Aluminium) voordelig bij deze webshop(s):

Extreem robuust
Springtouw van staal (sneller)
Tot 3 meter verstelbaar
Handgrepen zijn zwaarder dan kunststof grepen

3 – Tunturi Speedrope (Staal + Kunststof)

Tunturi stalen speedrope

Ben je geen fan van aluminium grepen, en wil je liever iets minder betalen, dan is de Tunturi speedrope met kunststof handgrepen een goede keuze. Zeer geschikt voor double-unders en (voor de gevorderde springers) triple-unders, doordat het springtouw ontworpen is met oog op een hoge rotatiesnelheid.

Het springtouw is gemaakt van staal met een coating van PVC. De lengte is uiteraard te verstellen (tot maximaal 3 meter). Ook de handvaten van deze Tunturi speedrope beschikken over lagers voor een extra hoge snelheid.

Bestel de Tunturi Speedrope (Staal + Kunststof) voordelig bij deze webshop(s):

Stalen springtouw (sneller)
Lichtgewicht kunststof grepen met lagers voor extra snelheid
Tot 3 meter verstelbaar
Kunststof grepen gaan minder lang mee dan aluminium grepen