De 5 Beste Lifting Straps voor meer grip en kracht (2022)

Man die een lifting strap vastmaakt aan een barbell

Merk je dat je de kracht hebt om meer gewicht toe te voegen aan je deadlift, maar dat je meer bezig bent met de bar die uit je handen glijd? Of dat je onderarmen beginnen te verzuren bij het uitvoeren van shrugs of pull-ups?

Eddie Hall die een deadlift met lifting straps uitvoert

Klinkt herkenbaar :-). Dit zijn signalen dat je jouw training naar een volgend level zou kunnen brengen, om meer spierkracht- en groei te realiseren. Op dit moment lukt dat mogelijk niet, omdat je teveel bezig bent met je grip. Daardoor train je de spiergroep niet zo effectief als dat je zou kunnen doen. Effectief trainen = meer spierschade = meer spiergroei.

Dit is waarom er lifting straps bestaan. Lifting straps worden wereldwijd gebruikt door record-verbrekende gewichtsheffers, powerlifters, CrossFitters en Strongman deelnemers.

Ik leg in dit artikel A tot Z voor je uit wat de voor- en nadelen zijn van lifting straps, hoe je ze gebruikt, en wat (naar mijn mening) de 5 best verkrijgbare Lifting Straps zijn in Nederland.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll of swipe dan iets naar onderen om de beste lifting straps snel te bekijken. Of klik of druk hier om extra informatie over de beste Lifting Straps te bekijken.


Dit zijn de beste lifting straps van 2022:

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor altijd up-to-date.


Wat zijn lifting straps?

De meeste lezers zullen weten wat lifting straps zijn. Je bent anders immers niet op zoek naar een lijstje van de best verkrijgbare lifting straps :-). Voor het geval je er nog niet bekend mee bent:

Lifting straps ondersteunen je bij het in je handen houden van een gewicht. Heel vaak is dat in de vorm van een halterstang (barbell).

Man die een lifting strap vastmaakt aan een barbell

Een kant van de straps draai je om je polsen heen, en de andere kant om de barbell, dumbbell of stang. Hiermee koppel je dus in principe de gewichten vast aan je polsen/handen.

Wat je hiermee bereikt is dat wat je vast hebt niet langer uit je handen kan glijden door grip verlies. Het verliezen van grip gebeurd bij zowel beginnende als geoefende sporters. De meest gebruikelijke zijn een gebrek aan grip kracht, zweten, het hebben van kleine handen of het optillen van (bijvoorbeeld) een barbell zonder grip vlak. Straps helpen al deze dingen voorkomen, zodat je jezelf kunt richten op een juiste en effectieve uitvoering van de oefening.

Waarom zou je lifting straps gebruiken?

Het grootste voordeel van lifting straps is dus dat je jezelf volledig kunt focussen op de uitvoering van de beweging. De spiergroep die je op dat moment aan het trainen bent, kun je volledig uitputten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verliezen van grip.

Doordat je de oefening kunt uitvoeren met:

  • Meer grip
  • Meer kracht
  • Verbeterde focus
  • Meer spierschade = meer spiergroei

Verhoog je de effectiviteit van de oefening. Je kunt hem langzamer uitvoeren, voor meer spanning op de spiergroep. Doordat je je geen zorgen hoeft te maken over je grip, kun je meer gewicht toevoegen. Het is hierdoor dus mogelijk sneller meer gewicht toe te voegen, wat weer zorgt voor meer spiergroei.

“Maar straps verpesten je grip”

Lifting straps zet je niet in om je grip te verbeteren, maar zet je in om een bepaalde spiergroep te trainen. Wanneer ik deadlift, zit ik niet in over het trainen van mijn grip – daar gebruik ik andere oefeningen voor, zoals het zo lang mogelijk aan een pull-up bar hangen aan het einde van mijn training, of twee tot drie sets Farmers walks.

  • Je doet geen rows om je grip te versterken
  • Weighted pull-ups (aan een pull up bar of gymnastiek ringen) voer je niet uit om je voorarmen te trainen
  • Je doet geen shrugs omdat je beter wilt worden in het vasthouden van gewichten
  • Je bent niet aan het deadliften om de kracht in je handen en vingers te verbeteren

Bovenstaande oefeningen voer je uit om bijvoorbeeld je bovenrug, onderrug en traps te trainen. Wil ik mijn grip verbeteren? Dan gebruik ik daar andere oefeningen voor. Ik kies er dan voor om mijn grip (of gebrek daaraan) niet ten koste te laten gaan van de uitvoering (en het gewicht) van mijn deadlift of rows :-).

Voor welke oefeningen kun je lifting straps het beste gebruiken?

Lifting straps zet je vaak in bij ‘pull’ oefeningen die (onder andere) jouw rug versterken, waarbij grip een belangrijke rol speelt. Vaak zijn dit zogenaamde compound oefeningen. Een compound oefening traint meerdere spiergroepen in je lichaam. Voorbeelden van oefeningen waarbij je lifting straps je kunnen helpen:

  • Dumbbell of barbell rows
  • Deadlifts
  • Romanian deadlifts
  • Shrugs
  • Pull-ups
  • Weighted Pull-ups

Hoe gebruik je ze?

De eenvoudigste manier is om de straps om je handen te schuiven. Het losse stuk sla je een tot twee keer om de halter heen, en klem je vast onder je handen.

Zie voor verdere toelichting de instructies in onderstaande video. Op beeld is het veel makkelijker te zien hoe je ze tijdens je training in kun zetten.

Wanneer gebruik je lifting straps?

Je gebruikt ze wanneer je ze nodig hebt. Heb je geen problemen met je grip op een bepaalde oefening, gebruik ze niet. Heb je wel problemen met je grip, gebruik je lifting straps – simpel :-).

Het kan ook zijn dat je grip problemen ervaart naarmate je laatste set nadert, of je voor een PR op de deadlift gaat. Gebruik dan je straps voor die laatste set(s) of die enkele herhaling voor een nieuw persoonlijk record.

Waar het op neer komt, is dat je lifting straps gebruikt wanneer je grip je prestaties in de weg zit. Dus wanneer je grip ervoor zorgt dat je minder gewicht kunt verzetten en/of de uitvoering niet in orde is.

Top 5 Beste lifting straps (2022)

Onderstaand lijstje is een samenstelling van de (naar mijn mening) op dit moment best verkrijgbare lifting straps in Nederland. De lijst wordt met regelmaat en herzien en waar nodig bijgewerkt.

1 – Harbinger Pro Padded Lifting Straps

Zwarte Harbinger Pro lifting straps met extra voering

De Harbinger Pro Padded Lifting Straps zijn ontworpen voor zowel je linker- als rechterhand en volledig verstelbaar. Er zijn rubberen duragrips verwoven in het nylon waardoor je meer grip op halters en dumbells hebt.

Door de opvulling in de straps ontstaat er minder spanning op je polsen. Deze straps nemen dus een probleem weg wat veel mensen bij andere straps ervaren. Namelijk pijn in de polsen doordat de straps in de polsen beginnen te ‘snijden’. De straps zijn dubbel gestikt en kennen bij normaal gebruik een lange levensduur. Wassen kun je het beste met de hand doen.

Bestel de Harbinger Pro Padded Lifting Straps voordelig bij deze webshop(s):

Gepatendeerde Duragrip rubber voor meer kracht en grip
Dubbel gestikt voor extra lange levensduur
Minder stress op polsen door zachte vulling van de straps
Volledig instelbaar, one size fits all
Vrij stroef wanneer nieuw, worden soepeler door gebruik
Regelmatig wassen i.v.m. zweet en geurtjes

2 – Harbinger Pro Lifting Straps (Leer)

Zwarte Harbinger Pro Leather lifting straps

Producttekst

De Harbinger Pro Leather Lifting Straps zijn eigenlijk het broertje van de nummer 1 in deze lijst.

Deze straps zijn niet voorzien van extra (padding), echter zijn deze extra lang waardoor ze comfortabeler zijn dan andere straps. Het andere grote verschil is dat deze niet uit nylon maar uit dubbel gestikt leer zijn gemaakt. Het leer is ontzettend sterk en duurzaam, waardoor ze een lange levensduur hebben. Doordat ze van leer zijn gemaakt stoten ze geurtjes en zweet af.

Bestel de Harbinger Pro Leather Lifting Straps voordelig bij deze webshop(s):

Duurzaam en sterk leer dat lang mee gaat
Dubbel gestikt voor langere levensduur
Geurloos, stoot water en zweet af
Niet voorzien van (extra) padding om druk op polsen weg te nemen

3 – Gymstick Lifting Straps (Leer)

Zwarte leren lifting straps van het merk Gymstick

Producttekst

De lifting straps van Gymstick zijn basic maar doeltreffende lifting straps, volledig gemaakt van leer. Ze zijn 3.8 cm breed en 50 cm.

De lengte van deze straps maakt het mogelijk om extra omwentelingen rondom de halter of dumbbell te maken, waardoor blessures aan je polsen voorkomen kunnen worden.

Gymstick is een erkend kwaliteitsmerk uit Finland. De artikelen afkomstig van dit merk zijn ontwikkeld door personal trainers, waardoor de nadruk ligt op gebruiksgemak (effectieve inzet) en duurzaamheid.

Bestel de Gymstick Lifting Straps (Leer) voordelig bij deze webshop(s):

Extra lange straps voor meer omwentelingen en grip
Leren straps gaan lang mee
Geurloos, stoot zweet en water af
Niet dubbel gestikt

4 – Gorilla Wear Hardcore Lifting Straps (Leer)

Gorilla Wear zwarte Hardcore lifting straps

Producttekst

De Gorilla Wear Hardcore Lifting Straps zijn gemaakt van dubbel gestikt katoen. Ze zijn geschikt voor professioneel gebruik in bijvoorbeeld bodybuilding. One size fits all, dus je hoeft niet in te zitten over de maat van de straps.

Bestel de Gorilla Wear Hardcore Lifting Straps (Leer) voordelig bij deze webshop(s):

Straps bestaan uit katoen voor meer grip
Gemaakt van extra sterke garen en stiksels
Perfect voor Powerlifting, Crossfit, Bodybuilding en Gewichtheffen
Moeten regelmatig gewassen worden i.v.m. geurtjes en zweet
Niet voorzien van (extra) padding

5 – Harbinger Padded Lifting Straps (Katoen)

Producttekst

Harbinger zwarte lifting straps met extra voering

Ook deze lifting straps van Harbinger zijn voorzien van padding. Padding zorgt voor meer comfort en voorkomt dat straps gaan ‘snijden’ in je polsen.

De straps zijn extra lang (54,6 cm) waardoor je er een sterkere omwikkeling om de halterstang ontstaat. Ze zijn gemaakt van nylon en dubbel gestikt voor een zo lang mogelijke levensduur. De padded cotton straps van Harbinger zijn volledig instelbaar, one size fits all.

Bestel de Harbinger Padded Lifting Straps (Katoen) voordelig bij deze webshop(s):

Voorzien van padding voor extra comfort
Meer grip door toevoeging van rubber aan binnenkant
Dubbel gestikt, volledig instelbaar
Voordelige keuze
Wassen in koud water met handzeep tegen geurtjes
Straps van nylon kunnen met leeftijd gaan rafelen

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kopen van lifting straps?

Wanneer je gaat shoppen voor straps zijn er een aantal aspecten waar ik je aanraad rekening mee te houden. Het zou zonde zijn een (voor jou) verkeerd paar thuis bezorgd te krijgen.

Materiaal

De meeste lifting straps zijn gemaakt van katoen, nylon en leer. Het materiaal dat gebruikt is heeft een grote invloed op hoe sterk de straps zijn, de levensduur, de hoeveelheid grip, hoe goed ze tegen zweet kunnen en hoe comfortabel ze zijn. De materiaalkeuze is tegelijkertijd vrijwel altijd verbonden met de prijs. Nylon straps zijn over het algemeen de duurste keuze.

Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor het maken van lifting straps. Straps die van katoen zijn gemaakt zijn over het algemeen het meest comfortabel, terwijl ze een redelijke mate van grip bieden. Ze zijn vrijwel altijd het goedkoopst. Ben je een beginner of een lifter met een wat krapper budget, dan is katoen een goede keuze voor je. Katoen absorbeert vocht en zweet eenvoudig, wat bijdraagt aan het comfort.

Het probleem met katoen? Katoenen straps rekken over tijd uit, waardoor de hoeveelheid grip verminderd. Ook de mate van comfort verminderd, omdat de straps dunner worden. Hierdoor kunnen ze gaan snijden in je polsen.

Nylon

Straps die gemaakt zijn van nylon worden wereldwijd het meest gebruikt door Strongman deelnemers, Olympische gewichtheffers en powerlifters.

Dat is met goede reden, omdat nylon heavy-duty is. Ze rekken niet, slijten (bijna) niet, bieden veel grip en hebben een enorm lange levensduur.

Nadeel van nylon lifting straps is dat het materiaal niet goed tegen zweet kan, en het niet de meest comfortabele straps zijn. Ook zijn ze vaak de duurste keuze. Het voordeel daarvan is, dat een goede set nylon straps jarenlang mee kunnen gaan.

Leer

Leren lifting straps zien er vaak het tofste uit, en zitten het lekkerst om je handen en polsen. Ze zijn vrij duurzaam en rekken in tegenstelling tot katoenen straps niet.

Kies je voor leren straps, houd er dan rekening me dat het een tijdje kan duren voordat ze echt lekker zitten. Het leer zal in het begin nog ‘stijf’ zijn, en wordt met gebruik steeds soepeler. Hetzelfde als bij een leren jas of motorpak. Leer stoot vocht en zweet af, waardoor ze bij intensief gebruik wat minder comfortabel kunnen worden (lees: als je zweet als een stier).

Daarnaast moet je leer onderhouden, regelmatig schoonmaken en bij voorkeur invetten. Doe je dat niet dan gaat vuil in het leer trekken waardoor het leer kan gaan scheuren en breken.

Redenen om voor leer te kiezen? Uiterlijk, comfort, en stoot geurtjes af. Ze gaan niet zo lang mee als nylon straps.

Padding

Sommige straps zijn voorzien van padding. Het materiaal is bijvoorbeeld op de plekken van je handpalmen extra dik om de druk op dat punt te verminderen. Padding maakt een wezenlijk verschil. Je betaald er vaak meer voor, dus het is een persoonlijke keuze of je extra padding wilt of niet.

Waarom zou ik lifting straps gebruiken?

Mocht je niet zeker weten of je lifting straps nodig hebt, kijk dan eens of je jezelf in onderstaande punten herkent:

  • Je traint al een tijdje en voelt dat je zwaarder kunt liften, maar je grip begeeft het eerder dan de spiergroep die je aan het trainen bent.
  • Het lukt je niet om een strakke grip rond de dumbbell of barbell te houden (bijvoorbeeld door een blessure).
  • Je wil een extra laag van veiligheid toevoegen, zonder dat dit je training in de weg zit.

Wanneer moet ik lifting straps gebruiken?

Alleen wanneer het gewicht dusdanig hoog wordt dat je grip het eerder begeeft dan de spiergroep die je aan het trainen bent. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat je op bepaalde gebieden van je techniek gaat compenseren, waardoor de uitvoering slordiger wordt. Hiermee stel je jezelf bloot aan blessures.

Begeeft je grip het eerder dan de spiergroep, doe dan je straps om. Zo kun je je volledig focussen op het trainen van die spiergroep, waardoor er meer spierschade (en dus meer groei) kan ontstaan.

Is het slecht om lifting straps te gebruiken?

Nee, dat is bullshit. Geen straps gebruiken en daarmee je rug laten krommen tijdens een deadlift (omdat je niet gefocust bent op de uitvoering maar op de grip), is -wel- slecht voor je.

Wat je niet moet doen, is als beginner direct straps gaan gebruiken. Ontwikkel eerst je grip door veel pulling oefeningen (deadlift, shrug, pull-up) uit te voeren.

Hieronder volgen nog een keer de beste lifting straps:

Bekijk meer koopgidsen over trainingsuitrustingen:

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)