Beste gewichtsvest voor hardlopen | Top 10 (2022)

Drie hardlopers in een herfstig bos in zwarte kleding

Voor het laatste geüpdate op januari 17, 2022 door Jordy.

Op zoek naar het beste gewichtsvest voor hardlopen? Look no further.

Hardlopen is (zoals je wellicht weet) een meer dan goede training om je hart- en bloedvaten te verbeteren, je kracht te verhogen en conditie te verbeteren. Nog beter: Hardlopen produceert endorfinen die je stressniveau verminderen, zelfvertrouwen vergroten en je gelukkiger laten voelen.

Steeds meer hardlopers gebruiken een gewichtsvest tijdens het trainen. Het gebruik van zo’n vest tijdens je training heeft veel grote voordelen, die in dit artikel natuurlijk voorbij komen. Uiteraard heb ik ook voor je onderzocht wat de best beschikbare gewichtsvesten voor hardlopen in Nederland zijn. De top 4 vind je onder aan dit artikel.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll of swipe dan iets naar onderen om de 10 beste gewichtsvesten voor hardlopen snel te bekijken. Of klik of druk hier om de reviews van de Top 4 beste gewichtsvesten voor hardlopers te bekijken.


Dit zijn de 10 beste gewichtsvesten voor hardlopen van 2022:

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor altijd up-to-date.


Gewichtsvest voor hardlopen: 4 Redenen om te hardlopen met een gewichtsvest

Hardlopen met een gewichtsvest heeft veel voordelen. Laat ik voorop stellen dat het rennen met een gewichtsvest je training intensiever maakt (had je vast niet aan zien komen). Je houd je lichaam voor de gek, doordat je meer gewicht om je lijf hebt hangen dan je lichaamsgewicht. Op alle fronten moet je lichaam zichzelf meer gaan inzetten vanwege het verhoogde gewicht. Het maakt hierbij niet uit of je buiten traint of thuis op een loopband.

1: Verbrand meer calorieën

Het is dan logisch dat het rennen met een gewichtsvest ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrand.

Laten we bijvoorbeeld een persoon nemen die 55 kg weegt en op een matige intensiviteit 45 minuten lang gaat hardlopen met een gewichtsvest. Volgens onderzoeken zou zo iemand in die tijd ongeveer 350 calorieën verbranden.

Iemand die geen 55 maar 68 kg weegt verbrand in dezelfde tijd 450 calorieën. Dat zijn er 100 meer. Waarom verbrand deze persoon meer? Omdat hij of zij zwaarder is. Simpel!

Wanneer je met een gewichtsvest rent, voeg je extra gewicht toe aan je lichaam en maak je het zwaarder dan het eigenlijk hoort te zijn. Je lichaam verbrand vervolgens meer vet om voldoende energie aan te kunnen maken.

2: Meer kracht en uithoudingsvermogen

Een gewichtsvest dragen tijdens het hardlopen zorgt ervoor dat jouw snelle spiervezels zichzelf verbeteren. Deze spiervezels zijn onder andere verantwoordelijk voor het leveren van snelle energie. Snelle energie zet jouw lichaam in wanneer je bijvoorbeeld een sprintje trekt. Door deze vezels te versterken wordt je lichaam beter en efficiënter in het hardlopen.

Nadat je een tijdje met een gewichtsvest hebt getraind, zul je merken dat je lichaam zich aanpast aan het extra gewicht dat je meedraagt. Je kunt langer en intensiever hardlopen met het gewicht dan voorheen.

Een nog groter voordeel hiervan is dat je op een bepaald niveau van intensiteit nog langer kunt hardlopen, wanneer je vervolgens zonder gewichtsvest traint. De training zal lichter aanvoelen. Dit is een van de redenen waarom wedstrijdrenners en marathon liefhebbers het hardlopen met gewichtsvest in hun training verwerken.

Iemand die met een gebalde vuist een stuk touw vasthoud
Foto: Pexels.com

3: Maakt je botten sterker

Naast het verbranden van calorieën en een groter uithoudingsvermogen, zorgt het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen voor meer botmassa.

Het extra gewicht dat je meedraagt stimuleert cellen die ‘osteoblasten‘ heten. Die cellen zorgen er tijdens het hardlopen voor dat er nieuw botmassa wordt aangemaakt. Je lichaam maakt dit aan omdat het merkt dat jouw skelet zwaarder belast wordt. Je botten worden simpelweg sterker en voller om op die manier met de gewichtstoename om te kunnen gaan.

4: Sterkere hart- en bloedvaten

Jouw (duur woord) cardiovasculair systeem werkt overuren op het moment dat je een gewichtsvest draagt tijdens het hardlopen.

Het effect hiervan is dat je longen sterker worden, en je zogenaamde VO2 Max verhoogd wordt. Je VO2 Max is grofweg de hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam op kan nemen. Het is bij tests de meest gebruikte indicator om de conditie van een persoon aan te tonen.

Tekening van een roze hart op een vel papier
Foto: Pexels.com

Bovengenoemd effect is aangetoond in dit Europees onderzoek, waarbij een groep duursporters werden verdeeld in groepen om het effect van extra gewicht tijdens training op het metabolisme aan te tonen. Het onderzoek toonde aan dat de duursporters die extra gewicht toevoegde tijdens hun training, langer konden rennen, minder afvalstoffen in hun bloed hadden, en een hoger VO2 Max hadden ontwikkeld.

Meer redenen om te trainen met een gewichtsvest (ook in combinatie met andere sporten) vind je in dit artikel hier op krachtkoning.nl.

Met hoeveel gewicht moet je starten?

Wanneer je nog niet eerder gewicht hebt toegevoegd tijdens het, is het raadzaam niet ineens 30 kg om je borst heen te spannen. Dit kan je lichaam in veel gevallen simpelweg niet aan. Je stelt jezelf dan bloot aan blessures en overbelasting van je lichaam.

Start bijvoorbeeld met 1 tot 5 kg, en werk vanaf daar omhoog. Zorg er voor dat je warming up in orde is en je lichaam de tijd geeft om aan het nieuwe gewicht te wennen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gewichtsvest voor hardlopen?

Gewicht

Er zijn gewichtsvesten die uit te breiden zijn qua gewicht, en er zijn gewichtsvesten met een vast gewicht.

Wanneer je een beginner bent, raad ik je aan om niet meer dan 5 kg om je borst heen te knopen voordat je gaat hardlopen.

Ben je wat gewicht gewend, dan kun je de aanschaf van een gewichtsvest met uitwisselbare gewichten overwegen. Die variëren doorgaans van 10 tot 30 kg. Er zijn bijzonder weinig mensen die met 30 kg hardlopen, omdat het simpelweg niet comfortabel is. Meest gekozen is ergens tussen de 10 tot 20 kg.

Design

Een zo compact mogelijk gewichtsvest is het fijnste voor het comfort tijdens het hardlopen. Daarmee bedoel ik dat het gewichtsvest rondom je borst zit, en niet doorloopt tot aan de onderkant van je torso.

Wat daarbij fijn is, is dat het gewichtsvest over een kliksysteem en/of verstelbare banden beschikt welke je aan de voorkant van je borst kunt verstellen en vast kunt klikken. Dit neemt druk van je schouders weg en zorgt ervoor dat het vest niet op en neer gaat springen tijdens het hardlopen.

Opbergvakjes

Tijdens het hardlopen heb je ongetwijfeld dingen bij je. Denk voor je muziek aan bijvoorbeeld je smartphone met oortjes of een headset. Voor lange afstanden heb je drinken en misschien ook eten (reep) op zak, en waarschijnlijk ook iets van identificatie en/of je betaalpas. Je sleutels moeten natuurlijk ook ergens blijven.

Als je zulke zakjes niet in je hardloop outfit hebt zitten, of weinig aanhebt omdat het zomer is, is het fijn om die vakjes in je gewichtsvest te hebben. Zijn er geen vakjes die daar specifiek voor gemaakt zijn, dan kun je bij de gewichtsvesten met losse gewichten er gewichten uit laten en deze als opbergvakje inzetten :-).

Materialen

Wat je tijdens het hardlopen wilt voorkomen, is dat het gewichtsvest dat je draagt gaat schuren of zelfs pijn gaat doen. Wat je wel wilt, is dat je eigenlijk niet opmerkt dat je het draagt – zodat je jezelf volledig op je training kunt richten.

Logischerwijs zul je bij hogere gewichten (boven 5 kg) wel g merken dat je een gaanewichtsvest draagt. Dan is het fijn dat het gewichtsvest gemaakt is van een stof welke ademt. Vaak is dat neopreen. Naast dat het een lichtgewicht en ademende stof is, is deze ook gemakkelijk uit te wassen.

Top 4 Beste gewichtsvesten voor hardlopers

1) Tunturi Gewichtsvest 5 KG

Dit gewichtsvest van Tunturi heeft een vast gewicht van 5 KG en is ideaal voor hardlopers van ieder niveau. Het is een kort vest, waardoor het om de bovenkant van je torso vast zit. In combinatie met het niet te hoge gewicht en het ademende materiaal (neopreen) zorgt dit voor een hoog draagcomfort. Daarnaast is het vest voorzien van een extra riem aan de voorzijde, zodat het zo min mogelijk beweegt tijdens het hardlopen. Verder heb je qua opbergmogelijkheden een net aan de rugzijde en een audio vakje aan de voorzijde.

Tussen alle gewichtsvesten in deze top 4 heeft deze absoluut de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Bestel de Tunturi Gewichtsvest 5 KG bij deze vertrouwde webshops:

Gewichtsvest is gemaakt van neopreen. Ademend, mag nat worden en is sterk.
Kliksysteem aan voorzijde voorkomt dat vest beweegt tijdens training
Opbergvakjes voor telefoon en andere dingen
Perfecte prijs-kwaliteit verhouding
Gewichtsvest zit om de bovenkant van je torso en is niet lang, goed voor comfort (one size fits all)
Hoeveelheid gewicht is niet aan te passen

2) Muscle Power – 30 KG

Zwart 30 kg gewichtsvest van Muscle Power met blauw logo

Dit one-size-fits-all gewichtsvest van het merk Muscle Power is een van de weinige in Nederland beschikbare gewichtsvesten dat uitbreidbaar is tot maar liefst 30 kg.

Het gewichtsvest is verstelbaar in stappen van 1 kg, door middel van de gietijzeren gewichten. Het beschikt over een klittenband en kliksysteem waardoor het vest stevig op zijn plaats blijft zitten. Onder het heavy-duty nylon is gebruik gemaakt van zachte vulling voor de borst, schouders en rug. Met gewichten tot 30 kg is dit geen overbodige luxe, om te voorkomen dat het dragen van het vest pijn gaat doen.

Wat fijn is aan dit gewichtsvest is dat het ook goed in te zetten is voor andere sporten zoals bootcamp, krachttraining, CrossFit en Calisthenics. Niet goedkoop, maar de hoge mate van verstelbaarheid zorgt ervoor dat je maar 1 gewichtsvest hoeft aan te schaffen. Dit vest gaat met je mee van beginner tot expert.

Bestel de Muscle Power – 30 KG bij deze vertrouwde webshops:

Uitbreidbaar van 0 tot 30 kg.
Goed in te zetten voor andere sporten (krachttraining, calisthenics)
Bruikbaar voor ieder niveau, maar 1 vest nodig tijdens alle fasen van jouw trainingen.
Riemsysteem en klittenband zodat het vest stevig op zijn plaats blijft zitten
Gemaakt van heavy-duty nylon, met zachte vulling op de borst, schouders en rug
Geen aparte opbergvakjes (tenzij je gewichten weglaat)
Gemaakt van nylon, niet van neopreen

3) Muscle Power – 20 KG

Zwart Muscle Power gewichtsvest uitbreidbaar tot 20 kg

Het 30 KG wegende gewichtsvest van Muscle Power is ook beschikbaar in de variant tot 20 KG. Een bijna vanzelfsprekend groot voordeel is dat dit vest minder gietijzeren gewichten bevat en daardoor voordeliger is. Daarnaast is het vest minder groot, wat het draagcomfort verbeterd.

Ook voor dit gewichtsvest van Muscle Power geldt dat het gemaakt is van heavy-duty nylon en voorzien is van zachte vulling om de druk op het lichaam te verminderen. Het klittenband systeem houdt het vest stevig op zijn plek.

Bestel de Muscle Power – 20 KG bij deze vertrouwde webshops:

Uitbreidbaar van 0 tot 20 kg.
Goed in te zetten voor andere sporten (krachttraining, calisthenics)
Voordeliger dan het Muscle Power 30 kg gewichtsvest.
Riemsysteem en klittenband zodat het vest stevig op zijn plaats blijft zitten
Gemaakt van heavy-duty nylon, met zachte vulling op de borst, schouders en rug
Geen aparte opbergvakjes (tenzij je gewichten weglaat)
Gemaakt van nylon, niet van neopreen

4) Tunturi Gewichtsvest 10 KG

Zwart gewichtsvest van Tunturi uitbreidbaar tot 10 KG

Dit gewichtsvest van Tunturi is uit te breiden tot maximaal 10 KG. In tegenstelling tot de andere vesten in deze top 5 is het gewicht verstelbaar in stappen van 1.25 KG (in plaats van 1 KG) en zijn de gewicht zakjes gevuld met zand.

Ook dit gewichtsvest is een kort gewichtsvest wat er voor zorgt dat het beter op zijn plek blijft zitten en comfortabel is. De schouderbanden zijn verstevigd en voorzien van vulling om schouders en nek te beschermen. Door de verstelbare banden draag je ‘m zo strak (of los) als je wilt. Voordelig gewichtsvest en net iets flexibeler in uitbreiding dan de nummer 1 in deze top 4.

Bestel de Tunturi Gewichtsvest 10 KG bij deze vertrouwde webshops:

Voorzien van extra ondersteuning voor nek en schouders door brede verstevigde schouderbanden
Verstelbare banden voor ideale pasvorm en voorzien van veiligheidsreflectoren (ideaal voor buitensporten zoals hardlopen)
Verstelbaar in stappen van 1.25 kg (normaal 1 kg)
Kort gewichtsvest voor extra draagcomfort
Geen aparte opbergvakjes (tenzij je gewichten weglaat)
Je kunt het vest ‘ontgroeien’ doordat je niet verder kunt uitbreiden dan 10 KG

Beste gewichtsvest voor hardlopen: Een samenvatting

Hardlopen met een gewichtsvest is zwaar. Onderschat het niet. Zorg voor een goede basis wat betreft tijden, afstanden en conditie voordat je gaat trainen met een gewichtsvest. Doe je dat niet dan stel je jezelf zoals ik eerder schreef bloot aan blessures en mogelijk overbelasting van je lichaam.

Daarbovenop is het niet onverstandig om naast hardlopen ook mobiliteitsoefeningen te doen en je core te trainen. Dit voorkomt dat je tijdens het hardlopen voorover gaat hangen vanwege het gewichtsvest, wat (wanneer je core niet sterk genoeg is) tot rugpijn kan leiden.

Een gewichtsvest gebruiken tijdens het hardlopen kent echter vele voordelen, zoals je in het artikel gelezen hebt. Het is een meer dan effectieve manier om meer te verbranden, kracht te vergroten en je conditie te verbeteren.

Hieronder volgen nog een keer de 10 beste gewichtsvesten voor hardlopen: