Wat is een gezond BMI en hoe kan het jouw gezondheid beïnvloeden?

Wat is een goede BMI

Hoe gezond je bent is van veel dingen afhankelijk. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat een gezond gewicht hierin een grote rol speelt. Of beter gezegd: een gezond BMI. Wat is een gezond BMI? Om dat goed te kunnen bepalen, is het eerst vooral belangrijk dat je een goed beeld hebt van wat het precies is. Wanneer je dat weet, snap je direct ook beter welke invloed dit heeft op je gezondheid. Alles wat belangrijk is om te weten op dit gebied, kan je in dit artikel leren. Aan de hand daarvan kan je ook bepalen of jouw BMI gezond is, of dat er werk aan de winkel is!

Het is voor iedereen van belang om gezond in het leven te staan. Een goed BMI is een belangrijke graadmeter om te bepalen hoe je ervoor staat. Misschien is het tijd om af te vallen?

Het bepalen van een goed BMI doe je niet zomaar even. Waar vroeger gekeken werd naar de cijfers op de weegschaal, is het tegenwoordig wel anders. Daarom is het ook belangrijk om de juiste metingen te doen om echt zeker te zijn dat je met de juiste getallen werkt. Ga dus niet zomaar alleen maar uit van je lichaamsgewicht als het om BMI gaat.

Ik heb vooral gemerkt dat BMI om meer gaat dan alleen maar je lichaamsgewicht toen ik meer op hypertrofie ging trainen. Toen mijn spiermassa begon toe te nemen werd ik natuurlijk zwaarder. Daardoor werd ik natuurlijk niet gelijk ook ongezonder. Je BMI zegt vooral veel over je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. 

Wat is een gezond BMI

Waarom is een BMI belangrijk

Wat is BMI?

BMI is je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte en je leeftijd. Wat je doet is je gewicht delen door het kwadraat van je lengte. Ben je bijvoorbeeld 1.80 en weeg je 90 kilo? Dan reken je dus met 90/ (1.80×1.80)= 27.78 BMI. Een gezond BMI ligt voor volwassenen tussen 18,5 en 25. Er zijn echter wel de nodige factoren die dit kunnen beïnvloeden. Daarom is het ook belangrijk om alles wel in het juiste perspectief te plaatsen.

Afhankelijk van de leeftijd

Zoals gezegd speelt er veel mee het berekenen van je BMI. Als je heel gespierd bent of als je zwanger bent, dan is het bijvoorbeeld lastiger rekenen. De allerbelangrijkste factor is echter je leeftijd. Voor kinderen en voor hele oude mensen gelden namelijk andere kengetallen dan voor volwassenen. Het is daarom ook zo dat naast het meten van je BMI ook de middelomtrek wordt meegenomen in de berekeningen als een arts dit doet.

Ongezond: te veel of te weinig

Voor de gemiddelde volwassene is BMI berekenen dus een goede manier om te bepalen hoe gezond je gewicht is. Het is dus ongezond als je boven de 25 zit. Dan heb je met serieus overgewicht te maken. Het is echter net zo belangrijk om niet onder 18.5 uit te komen. Wanneer je met serieus ondergewicht te maken hebt als volwassene, dan kan dat namelijk ook voor allerlei serieuze gezondheidsklachten zorgen.

Invloed op de gezondheid

Wanneer je met een te laag BMI te maken hebt dan ben je waarschijnlijk ondervoed en kan je met klachten te maken krijgen die komen door een tekort aan voedingsstoffen. Heb je een te hoog BMI, dan kan dit allerlei gezondheidsklachten die met overgewicht te maken hebben aankondigen. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maar ook aan sommige vormen van kanker. BMI berekenen kan je dus een alarmbel geven. Daarom kan dit heel belangrijk voor je zijn.

Wat kan je doen?

Gelukkig is er van alles te doen wanneer je BMI niet op orde is. Wanneer het te laag is kan je bijvoorbeeld een ander voedingspatroon gaan volgen waarbij je wat meer gezonde voeding binnen krijgt om op die manier aan te komen. Gezonder eten en meer bewegen zijn ook belangrijke hulpmiddelen als je BMI te hoog is. Wanneer je namelijk in staat bent om wat af te vallen, dan is de kans groot dat je BMI ook omlaag gaat en verklein je de risico’s.

BMI meten

Veelgestelde vragen: wat is een gezond BMI?

Wat zijn de voordelen van een gezond BMI?

Wanneer je een gezond BMI hebt, zijn de voordelen dat je beter in je vel zit, je meer energie hebt, je weerstand veel beter is en dat je minder kwetsbaar bent voor levensbedreigende aandoeningen. Je cijfers af en toe berekenen is dus belangrijk.

Hoe zit het met BMI en spiermassa?

BMI en spiermassa gaan niet heel goed samen. Wanneer je namelijk een laag vetpercentage, maar een grote spiermassa hebt, dan ben je ook relatief zwaar voor je lengte. Toch is dit veel minder gevaarlijk voor je gezondheid, ook al komt je BMI boven 25 uit.

Helpt BMI bij een streefgewicht kiezen?

Een streefgewicht kiezen op basis van BMI kan een goed idee zijn. Je weet dat je tussen 18.5 en 25 moet zitten en je weet waarschijnlijk ook wel hoelang je bent. Reken dus omgekeerd uit welk gewicht bij die getallen hoort. 

Hoe zit het met middelomtrek en BMI?

Middelomtrek gebruiken bij BMI berekenen kan soms belangrijk zijn. Er zijn namelijk mensen waarvan de bouw net anders is dan gemiddeld. Het BMI lijkt dan gezond of juist ongezond, maar dit klopt niet. Middelomtrek meten geeft vaak een beter beeld dan.

Geslaagde BMI

Conclusie

Wat is een gezond BMI? Voor gemiddelde volwassenen in Nederland is dit een BMI tussen 18.5 en 25. Dit is de uitkomst van de berekening van jouw gewicht vermenigvuldigd met het kwadraat van je lengte. Voor kinderen en voor hele oude mensen gelden andere getallen. BMI zegt iets over hoe gezond jouw gewicht is ten opzichte van hoe lang je bent. Is het te weinig of juist te veel? Dan kan dat allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het is dus altijd belangrijk om een goed oog op je BMI te houden. Pas wel op één ding: in BMI berekeningen wordt geen rekening gehouden met het gewicht van spiermassa!

Raveena
23-jarige vrouwelijke kracht trainer met een passie voor de mind-body-spirit connection. Vol met dopamine en proteïne! Altijd klaar voor de volgende PR ;)
Inhoud