Beste Weegschaal Vetpercentage – Koopgids [2022]

Een ouderwetse weegschaal van het merk Toledo met de aanduiding 500 kg

Voor het laatste geüpdate op januari 17, 2022 door Jordy.

Door een combinatie van sport en voeding probeer je jouw vetpercentage omlaag (of juist omhoog) te krijgen. Net zoals het berekenen en bijhouden van je caloriebehoefte, wil je jouw vetpercentage meetbaar maken – zodat je weet of het de goede kant op gaat.

Klein meisje dat schrikt wanneer ze op de weegschaal staat

Een weegschaal met vetpercentage functie doet precies dat (en verrassing: kan ook je gewicht meten). Het laat je niet alleen je vetpercentage zien, maar ook hoe gezond de rest van je lichaam is.

Vetpercentage weegschalen zijn niet altijd 100% accuraat. Echter zijn alle andere huidige beschikbare methoden (DEXA scan of de huidplooimeting) dat ook niet. Er kan altijd fluctuatie plaats vinden. Wat belangrijk is, is dat je met een weegschaal een basismeting hebt vanaf je eerste meting. Of die meting (bijvoorbeeld) 3% van het daadwerkelijke percentage afwijkt, doet er niet toe. Vanaf dat basispunt kun jij meten hoeveel procent je in vetpercentage zakt (of stijgt). En verder blijven je ogen in combinatie met een spiegel ook een bijzonder effectief meetmiddel :-).

Ik laat je in deze gids zien wat de (naar mijn mening) best verkrijgbare vetpercentage weegschalen in Nederland zijn, en waar je op moet letten voordat je er een aankoopt.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll of swipe dan iets naar onderen om de 10 beste weegschalen met vetpercentage metersnel te bekijken. Of klik of druk hier om de reviews van deTop 7 Beste Weegschaal Vetpercentage te zien.


Dit zijn de 10 beste weegschalen met vetpercentage meter:

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor altijd up-to-date.


Waar je op moet letten bij het kopen van een weegschaal met vetpercentage functie

Weegschalen met een vetpercentage functie zijn al te koop vanaf een euro of 20. Aan de andere kant bestaan er ook (enorm) uitgebreide weegschalen waar je tot enkele honderden euro’s voor betaald.

Voordat je jouw zuurverdiende geld uitgeeft en overgaat tot aankoop van een vetpercentage weegschaal, is het fijn om te weten welke eigenschappen belangrijk (voor jou) zijn, en welke (eventuele) extra opties je fijn zou vinden. Zo geef je niet meer geld uit dan nodig is. Alle core eigenschappen en extra opties van weegschalen met vetpercentage meter licht ik hieronder voor je toe.

Display

Wat je van een display wilt is dat het duidelijk af te lezen is wanneer je er op staat, zonder dat je door je knieën moet om met je snufferd boven het scherm te gaan hangen. De nummer 1 weegschaal in onderstaande lijst van beste vetpercentage weegschalen heeft een los display, die je vast kunt houden of aan de muur kunt hangen.

Display van een weegschaal met blauwe achtergrondverlichting

Geheugenopslag

Ik vind het zelf enorm handig wanneer ik op een weegschaal een profiel voor mezelf in kan stellen. Zo wordt data onthouden en kun je die eenvoudig vergelijken met eerdere metingen. Vooral ideaal wanneer je de weegschaal kunt koppelen met je smartphone, en alles in de bijgeleverde app bij kunt houden. De Omron Viva Smart weegschaal in onderstaande lijst selecteert automatisch het juiste profiel wanneer je jezelf gaat meten.

Meetwaarden

Sommige vetpercentage weegschalen meten meer dan 20 lichaamswaarden. Deze waarden staan altijd aangegeven in de productomschrijving van de aanbieder. De meest belangrijke/handige heb ik in deze gids voor iedere genoemde weegschaal opgenomen, zodat je eenvoudig kunt vergelijken.

Bepaal voor jezelf welke meetwaarden voor jou belangrijk zijn (naast lichaamsgewicht en vetpercentage). Hoe duurder de weegschaal, hoe uitgebreider doorgaans de waarden die gemeten worden. Voorbeelden van extra meetwaarden:

  • BMI (Body Mass Index)
  • Lichamelijke (metabolische) leeftijd
  • Visceraal vet (buikvet/orgaanvet)
  • Botmassa

Ondergrond (vloer)

Sommige vetpercentage weegschalen kunnen ook metingen uitvoeren wanneer je de schaal op vloerbedekking of tapijt zet. Veel schalen kunnen door zo’n ondergrond niet effectief meten. Heb je geen harde vloer/ondergrond thuis, let hier dan dus op.

Smartphone koppeling

De meeste weegschalen in deze koopgids beschikken over de mogelijkheid om een koppeling met je smartphone te maken. Handig, want de leverancier voorziet je dan meteen van een app. Enkele weegschalen zijn ook te koppelen met fitness apps van Samsung en/of Apple.

Smartphone waarop meting van een weegschaal wordt weergegeven

Alle data die de weegschaal meet, wordt opgeslagen in de app, waar je via allerlei functies statistieken kunt inzien en de gezondheid en samenstelling van je lichaam kunt monitoren.

Garantie

Garantie is niet onbelangrijk, zeker niet op elektronische apparaten. Het is aan jezelf hoe belangrijk dit voor je is. Normaliter kan er niet zoveel mis gaan met (vetpercentage) weegschalen, maar mogelijk tref je net een maandag-ochtend model. De weegschalen in onderstaande lijst komen allemaal met 1 jaar garantie of meer (tot maximaal 5 jaar).

Extra opties

Alle weegschalen in onderstaande lijst kunnen je vetpercentage meten. Vaak zijn er op de weegschalen ook andere opties aanwezig, die de keuze voor een weegschaal wellicht voor je kunnen versimpelen.

Gebruikersprofielen

Ben je van plan de weegschaal met andere mensen te delen, dan is het wel zo handig wanneer die personen niet jouw opgeslagen gegevens overschrijven. Sommige weegschalen bieden de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken.

Gastmeting

Naast dat je wellicht meerdere gebruikersprofielen wilt aanmaken, is het ook fijn om een meting uit te kunnen voeren voor gasten. Voor het geval je daadwerkelijk een gast hebt, of een meting (om wat voor reden dan ook) gewoon even niet op wilt slaan.

Meting via de handen

Weegschalen met een los display (zoals de nummers 1 en 2 in onderstaande lijst) meten waarden grotendeels via je handen. Dit geeft een nauwkeurigere meting van alle waarden. Het handige van handbediening is dat je via een touch functie instellingen van de weegschaal kunt bedienen, en je alle gemeten waarden kunt zien op het display dat je vast hebt.

Top 7 Beste Weegschaal met Vetpercentage meter

1 – Tanita RD-545 Weegschaal

Tanita RD 545 Weegschaal

De RD-545 is een enorm uitgebreide en nauwkeurige weegschaal die veel meer meet dan je lichaamsgewicht en vetpercentage. Denk aan caloriebehoefte, spierkwaliteit en buikvet. Je kunt nauwkeurig je lichamelijke gezondheid bijhouden. Meting wordt gedaan via je handen, doordat het display losgemaakt en vastgehouden dient te worden. Zo lees je direct alle waarden af, die later ook terug te vinden zijn in de MyTanita app.

Bestel de Tanita RD-545 Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 8
GastprofielJa
Meting viaHanden en voeten
Maximaal gewicht200 KG
Garantie5 Jaar
BMI MetingJa
VochtgehalteJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdJa
Smartphone appJa, MyTanita
8 Gebruikersprofielen + 1 Gastprofiel
Meting via handen en voeten (preciezer)
Los display dat je vasthoudt, alle metingen direct te zien
Zeer complete meting, 20+ waarden
Meting kan soms even duren
Flinke investering

2 – Beurer BF1000 Weegschaal

Weegschaal van het merk Beurer, model BF 1000

De BF1000 weegschaal van het merk Beurer is ontzettend compleet. Er worden meer dan 20 waarden gemeten. De meting gebeurd via je voeten en handen, waardoor de meting nauwkeuriger is dan bij weegschalen die enkel via je voeten meten.

Je beschikt over maar liefst 10 gebruikersprofielen en 1 gastprofiel. Het display houdt je met je handen vast, waardoor alle waarden direct af te lezen zijn via het verlichte display. Er is (voor mij persoonlijk) 1 nadeel; je lichamelijke (metabolische) leeftijd wordt niet gemeten.

Bestel de Beurer BF1000 Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 10 (!)
GastprofielJa
Meting viaHanden en voeten
Maximaal gewicht200 KG
Garantie5 Jaar
BMI MetingJa
VochtgehalteJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdNee
Smartphone appJa, Beurer HealthManager
10 (!) Gebruikersprofielen + 1 Gastprofiel
Meting via handen en voeten (preciezer)
Los display dat je vasthoudt, alle metingen direct te zien
Zeer complete meting, 20+ waarden
Geen metabolische leeftijd meting mogelijk
Flinke investering

3 – Tanita RD-953 Weegschaal

Tanita RD 953 Weegschaal

De RD-953 onderscheidt zich in een aantal kleine dingen. Op het moment dat je op de schaal gaat staan, herkent hij je en selecteert jouw profiel. De waarden die op het scherm verschijnen, zijn te zien in drie kleuren. Geel (grensgebied), rood (niet goed) en groen (gezonde waarde). Hij beschikt over minder profielen (4) dan de nummers 1 en 2.

Bestel de Tanita RD-953 Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 4
GastprofielJa
Meting viaVoeten
Maximaal gewicht200 KG
Garantie3 Jaar
BMI MetingJa
VetpercentageJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdJa
Smartphone appJa, MyTanita
Koppeling met Apple Healthkit
Snelle lichaamsmeting
Volgens 200+ reviews zeer nauwkeurige metingen
Zeer complete meting, 20+ waarden
Vertaling in de app is knullig
Instellen neemt wat tijd in beslag

4 – Omron Viva Smart Weegschaal

Weegschaal met vetpercentage meting van het merk Omron

Wat anders is bij de Viva Smart weegschaal, is met name de prijs. Hij beschikt niet over een gastprofiel, en biedt geen meting via je handen en geen los display aan, maar is een stuk voordeliger. Ander voordeel: Het is mogelijk om je bloeddruk en hartslag in de bijgeleverde app bij te houden. Hier heb je de Omron Evolv Bloeddrukmeter nodig (deze moet je los bij bestellen!).

Bestel de Omron Viva Smart Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 4
GastprofielNee
Meting viaVoeten
Maximaal gewicht200 KG
Garantie3 Jaar
BMI MetingJa
VetpercentageJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdNee
Smartphone appJa, Omron Connect
Integratie met Google Fit en Samsung Health
Automatische profielselectie (herkenning)
Omron Connect App eenvoudig in te stellen en te gebruiken
Display is niet verlicht
Geen metabolische leeftijd

5 – Tanita BC-543 Weegschaal

Weegschaal met vetpercentage meter van het merk Tanita, model BC 543

De BC-543 Is een meer dan prima voordelige weegschaal die ook je spiermassa, vetpercentage en vochtpercentage berekend. Ondanks dat het een budget weegschaal is, bied hij wel de mogelijkheid om gebruik te maken van een gastprofiel. Je kunt tot maximaal 4 gebruikersprofielen aanmaken.

Bestel de Tanita BC-543 Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 4
GastprofielJa
Meting viaVoeten
Maximaal gewicht150 KG
Garantie3 Jaar
BMI MetingNee
VetpercentageJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteNee
StreefgewichtNee
Lichamelijke leeftijdJa
Smartphone appNee
4 Gebruikersprofielen + 1 Gastprofiel
Voordeligere keuze
Stevige (bouw)kwaliteit
Geen caloriebehoefte en streefgewicht metingen
Smartphone koppeling niet mogelijk

6 – Flow Fitness BS50 Body Analyser Weegschaal

Een body analyser weegschaal van het merk Flow Fitness, model BS50

Bij de Flow Fitness BS50 kun je met de E-care app eenvoudig een doel instellen op een van de meetwaarden. De app houdt de voortgang voor je bij.

Let op; De BS50 kan het buikvet percentage niet meten. Is dit belangrijk voor je, kies dan 1 van de andere weegschalen in deze lijst.

Bestel de Flow Fitness BS50 Body Analyser Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 4
GastprofielJa
Meting viaVoeten
Maximaal gewicht180 KG
Garantie3 Jaar
BMI MetingJa
VetpercentageJa
BuikvetNee
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdNee
Smartphone appJa, Flow Fitness Scan
4 Gebruikersprofielen + 1 Gastprofiel
Voordeligere keuze
Geen buikvet (visceraal vet) meting

7 – Silvergear Bluetooth Weegschaal

Bluetooth weegschaal van het merk Silvergear

Voor het geld dat je er voor betaald, kan de Silvergear weegschaal ontzettend veel. Niet verrassend dat er zo ontzettend veel positieve reviews over te vinden zijn. Wat opvalt is dat de beoordeling van de bijgeleverde Fitdays app vele malen beter is dan de apps van de duurdere merken en modellen vetpercentage weegschalen.

De nauwkeurigheid is 100 gram. Dat betekent dat de maximale afwijking tussen metingen uiterlijk 100 gram zal zijn. Kleine kanttekening; de maximale belasting is 150 kg. Voor de langere en/of zwaarder personen daardoor mogelijk niet geschikt.

Bestel de Silvergear Bluetooth Weegschaal bij deze vertrouwde webshops:

Eigenschappen

GebruikersprofielenJa, 5
GastprofielNee
Meting viaVoeten
Maximaal gewicht150 KG
Garantie2 Jaar
BMI MetingJa
VetpercentageJa
BuikvetJa
CaloriebehoefteJa
StreefgewichtJa
Lichamelijke leeftijdJa
Smartphone appJa, Fitdays
5 Gebruikersprofielen
Beoordeling 4.5/5 onder 280+ reviews
Enorm goede prijs/kwaliteit verhouding
Geen gastprofiel
App niet heel gebruiksvriendelijk
Minder accuraat dan duurdere alternatieven

Veelgestelde vragen over de weegschalen met vetpercentage meter

Wat is een goed vetpercentage?

Wat een gezond vetpercentage is, hangt af van je geslacht, leeftijd en hoe actief je bent. Gebruik onderstaande overzichten om te zien wat een gezond vetpercentage voor je is.

Verschillende lichamen en vermelding van het vetpercentage

Overzicht gezond vetpercentage voor vrouwen

LeeftijdTe laagGezondOvergewichtObesitas
20-40<21%21-33%33-39%>39%
41-60<23%23-35%35-40%>40%
61-79<24%24-36%36-42%>42%

Overzicht gezond vetpercentage voor mannen

LeeftijdTe laagGezondOvergewichtObesitas
20-40<8%8-19%19-25%>25%
41-60<11%11-22%22-27%>27%
61-79<13%13-25%25-30%>30%

Naast je vetpercentage, is er een ander soort vet dat zeer belangrijk is voor jouw lichamelijke gezondheid. Het zogenaamde visceraal vet.

Visceraal vet is vet dat binnen in je lichaam om je organen heen en in je buik zit. Het geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart-en vaatziekten. Een dikkere buik is dus minder gezond dan brede heupen. Enkele weegschalen die in deze gids voorbij zijn gekomen, kunnen visceraal vet (buikvet) meten.

Hoeveel visceraal vet is gezond?

Visceraal vet is dus het meest schadelijke soort vet dat in je lichaam voorkomt en een te grote hoeveelheid in je lichaam kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen.

Een waarde tussen de 1 tot 12 wordt als gezond beschouwd. Een waarde tussen de 12 tot 59 als ongezond.

Zijn vetpercentage weegschalen accuraat?

Vetpercentage weegschalen weergeven een grove indicatie van je vetpercentage. Bij een incidentele meting moet je -niet- uitgaan van correctheid en is een afwijking van 10-30% geen uitzondering.

Zwart wit foto van een analoog horloge
Foto: Pexels.com

Het grootste voordeel van een vetpercentage weegschaal is gebruiksgemak. Je hoeft niet iedere week een DEXA scan te ondergaan bij een kliniek, die ook nog eens serieus geld kost.

Hoe vaker je een vetpercentage weegschaal gebruikt, hoe accurater. Hoe dat komt? Door jezelf de allereerste keer te meten, stel je een ‘basiswaarde’ vast. Het maakt daarbij niet uit of deze 5% of 10% van je daadwerkelijke vetpercentage af zit. Iedere opvolgende meting is namelijk gebaseerd op de allereerste meting die je hebt gedaan. Je kunt daardoor na verloop van tijd -wel- meten hoeveel procent je gezakt (of gestegen) bent in je percentage lichaamsvet.

Uiteindelijk zit er enorm veel verschil tussen verschillende soorten merken en modellen vetpercentage weegschalen. Ik raad je altijd aan de reviews van de weegschaal die je op het oog hebt goed door te nemen. Zijn er op de betreffende webshop geen reviews aanwezig? Kijk dan even op Bol.com of Coolblue.nl. Grote kans dat daar reviews aanwezig zijn, omdat beide webshop giganten het plaatsen van reviews stimuleren door middel van cadeaubonnen en dat soort dingen.

Zijn er andere manieren om mijn vetpercentage te meten?

Ja hoor, er zijn behoorlijk wat manieren om je vetpercentage te meten. Het is teveel informatie om alle methoden in dit artikel toe te lichten. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Huidplooimeting
  • Bia-methode
  • DEXA-scan
  • Weegschalen
  • Hydrostatisch wegen

Vetpercentage meten via een weegschaal: Samenvatting en conclusie

Een weegschaal die niet alleen je vetpercentage maar ook je hele lichaamssamenstelling meet, is niet altijd even nauwkeurig. Het geeft je echter wel een realistische weergaven van je lichamelijke gezondheid.

Doordat je eerste meting een ‘basis’ vormt, kun je bij iedere opvolgende meting het verschil in de specifieke lichaamswaarde zien met de vorige meting. Hierdoor kun je je progressie en doelen goed in de gaten houden, ook wanneer de weegschaal een aantal procent van je daadwerkelijke lichaamsvet percentage af zit.

Je gebruikt hem voor gebruiksgemak, omdat je hem iedere dag thuis kunt gebruiken, en kunt koppelen aan je smartphone. Het is een (relatief) voordelige manier om je lichamelijke gezondheid (aan de binnenkant) te meten, zonder gedoe. Een meting is zo gepiept, en alle data wordt voor je opgeslagen in de weegschaal (en app).

Hieronder volgen nog een keer de 10 beste weegschalen met vetpercentage meter: